Πως επηρεάζονται οι κύπριοι φοιτητές από την απόφαση Μέι για πάγωμα των διδάκτρων

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, με σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «παγώνουν» τα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια και σταθεροποιούνται στο ποσό των 9.250£, αν και υπήρχε απόφαση για ετήσια αύξηση 250£.

Το πιο ευχάριστο νέο είναι ότι ενώ μέχρι τώρα για την αποπληρωμή του Ευρωπαϊκού Δανείου το κατώτερο όριο των ετήσιων εισοδημάτων κάποιου έπρεπε να είναι 21.000£, προκειμένου να μην αρχίσει να πληρώνει δόσεις, αυξήθηκε αυτό το ποσό στις 25.000£.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο φοιτητής όταν τελειώσει τις σπουδές του και εργοδοτηθεί θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο μόνο αν τα ετήσια εισοδήματά του ξεπερνούν τις 27500 ευρώ ( τρέχουσα ισοτιμία). Από το ελάχιστο αυτό ποσό και άνω υπάρχει μια διαβάθμιση για το ύψος του μηνιαίου ποσού αποπληρωμής του δανείου που ξεκινά από 30 ευρώ μηνιαίος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι εξαιρετικά νέα, διότι από τη μια μπαίνει επιτέλους ένας φραγμός στη φημολογία για τυχόν αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας μετά το Brexit, αλλά και από την άλλη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε ότι δηλαδή οι Βρετανοί επενδύουν πάρα πολλά στη βιομηχανία που λέγεται «Εκπαίδευση» και αποδεικνύουν ότι επενδύουν στην αγορά που λέγεται «Ευρώπη».

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δέχεται φοβερές πιέσεις από το Εργατικό Κόμμα για κατάργηση των διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.

Επομένως, με βάση τις παραπάνω ανακοινώσεις ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση και στο θέμα επέκτασης της χορήγηση του δανείου σπουδών και μετά το 2018, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων Ευρωπαίων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: